Προληψη της τερηδονας με φθοριο

Τι είναι το φθόριο και πώς δρα;

Το φθόριο είναι ένα φυσικό συστατικό, που υπάρχει σε διάφορες μορφές στο έδαφος, το νερό κλπ.
Κάτω από ειδικές συνθήκες, το φθόριο μπορεί να εισχωρήσει μέσα στη μοριακή δομή του δοντιού και πιο συγκεκριμένα να ενσωματωθεί στους κρυστάλλους της αδαμαντίνης (σμάλτο του δοντιού). Αποτέλεσμα αυτής της ενσωμάτωσης είναι η θεαματική αύξηση της αντοχής του δοντιού απέναντι στα οξέα που προκαλούν την τερηδόνα.
Επίσης, το φθόριο έχει την ικανότητα να θεραπεύει την τερηδόνα όταν αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Δηλαδή μία τερηδονική βλάβη που μόλις ξεκινά μπορεί να θεραπευτεί μόνιμα χωρίς τρόχισμα ή σφράγισμα με την χρήση ειδικών φθοριούχων σκευασμάτων.

Πώς χορηγείται;

Το φθόριο μπορεί να δοθεί συστηματικά στον ανθρώπινο οργανισμό ή να εφαρμοστεί τοπικά επάνω στα δόντια.
Α) Συστηματική χορήγηση: Η λήψη φθορίου από τη γενική οδό (δηλαδή σε χαπάκια ή σταγόνες) αφορά μόνο τις μικρές ηλικίες (από 6 μηνών έως 8 ετών) και γίνεται καθημερινά, σε δοσολογία που καθορίζει ο οδοντίατρος.
Στη χρονική αυτή περίοδο γίνεται η διάπλαση των δοντιών και το φθόριο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάνει στα δόντια όπου και εγκαθίσταται, αποτελώντας πλέον μια μόνιμη ασπίδα απέναντι στην τερηδόνα.
Β) Τοπική χορήγηση: Αντίθετα με την συστηματική χορήγηση, που είναι κατάλληλη μόνο για τα παιδιά, η τοπική εφαρμογή φθορίου επάνω στα δόντια (φθορίωση ) είναι ωφέλιμη σε όλες τις ηλικίες.
Η φθορίωση είναι μία απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία , κατά την οποία γίνεται επάλειψη των δοντιών με ειδικά φθοριούχα φάρμακα υψηλής περιεκτικότητας.
Φθορίωση πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο σε όλα τα παιδιά, από ηλικίας 5 ετών μέχρι την ενηλικίωση, αλλά και σε όσους ενήλικες έχουν ευπάθεια στην τερηδόνα.
Ένας πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος εφαρμογής φθορίου στα δόντια είναι η φθορίωση κατ' οίκον από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.
Πιο συγκεκριμένα, ο οδοντίατρος κατασκευάζει και χορηγεί στον ασθενή δύο μαλακούς νάρθηκές που εφαρμόζουν στην πάνω και κάτω γνάθο, μέσα στους οποίους ο ασθενής τοποθετεί ένα ειδικό φθοριούχο σκεύασμα και τους φορά για λίγα λεπτά, καθημερινά ή 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την περίπτωση.
Έχει αποδειχθεί ότι με την μέθοδο αυτή η εμφάνιση τερηδόνας μειώνεται κατά 70-80%!
Καλύτερα, όμως, αποτελέσματα έχουμε όταν η φθορίωση γίνεται με την ειδική συσκευή φθορίωσης.

Πόσο ασφαλές είναι το φθόριο;

Η χορήγηση φθορίου τόσο συστηματικά όσο και τοπικά είναι απολύτως ασφαλής, εφόσον γίνεται υπό ιατρική καθοδήγηση. Για τούτο υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξείς και σήμερα πλέον κανείς δεν το αμφισβητεί.
Άλλωστε, εδώ και αρκετές δεκαετίες σε πολλά κράτη όπως Σουηδία, Αμερική κ.λπ. γίνεται προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό.

No questions yet.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


 2351304381, 6978668617

 info@smiledesignclinic.gr

 /smiledesigningcenter

 /smile_designing_center