Εμφυτευματα

 

No questions yet.

Τι ειναι τα εμφυτευματα;

Εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό αντικείμενο που τοποθετείται μέσα στο σώμα και υποκαθιστά ένα τμήμα του σώματος που λείπει.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι υποκατάστατα της οδοντικής ρίζας και εμφυτεύονται μέσα στη γνάθο στην περίπτωση που ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια έχουν εξαχθεί.
Σήμερα αποτελούν τον πιο σύγχρονο και αξιόπιστο τρόπο για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών που χάθηκαν.

No questions yet.

Πως τοποθετουνται τα εμφυτευματα;

Η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι μία σύνθετη ιατρική πράξη υψηλής τεχνικής και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο οδοντίατρο. Μία τυπική διαδικασία αποκατάστασης με εμφυτεύματα περιλαμβάνει:
  1. Εξέταση και διάγνωση: λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ακτινογραφίες (ή αξονική τομογραφία αν κριθεί απαραίτητο), αποτυπώματα μελέτης και σχεδιασμός της αποκατάστασης.
  2. Χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων: γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο, με τοπική αναισθησία.
  3. Αναμονή για την πλήρη ενσωμάτωση: τα εμφυτεύματα παραμένουν κάτω από τα ούλα συνήθως 3-4 μήνες αν πρόκειται για την κάτω γνάθο και 4-5 μήνες για την άνω γνάθο, ώστε να ενωθούν πλήρως με το οστό. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής φορά προσωρινές αποκαταστάσεις.
  4. Αποκάλυψη των εμφυτευμάτων, έλεγχος της ενσωμάτωσης και τοποθέτηση κάποιων εξαρτημάτων διαμόρφωσης και επούλωσης των ούλων. * Σε ορισμένες περιπτώσεις τα εμφυτεύματα μπορούν να φορτιστούν άμεσα, χωρίς τη μεσολάβηση των δυο προηγούμενων σταδίων (3 και 4).
  5. Τελική αποκατάσταση: ο οδοντίατρος σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο κατασκευάζει και τοποθετεί τα καινούργια δόντια πάνω στα εμφυτεύματα.

No questions yet.

Τι μας προσφερουν τα εμφυτευματα;

Με τη βοήθεια των εμφυτευμάτων μπορούμε:
Να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν, χωρίς να τροχίσουμε τα διπλανά υγιή δόντια (όπως με τις κλασσικού τύπου γέφυρες).
Να κατασκευάσουμε ακίνητη προσθετική εργασία (γέφυρα) σε περιπτώσεις που με την κλασική προσθετική μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνο κινητή (αφαιρούμενη) οδοντοστοιχία.
Σε περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια από το στόμα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών με τη τοποθέτηση 2-4 εμφυτευμάτων σε κάθε γνάθο.
Tα εμφυτεύματα αποκαθιστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την μασητική λειτουργία, την ομιλία και την αισθητική, χωρίς να δημιουργούν την αίσθηση ξένου σώματος. Με τα εμφυτεύματα αισθάνεται κανείς ότι έχει αποκτήσει ξανά τα φυσικά του δόντια.

No questions yet.

Προυποθεσεις για την τοποθετηση εμφυτευματων

Το οστό της γνάθου να είναι υγιές και να έχει επαρκή πυκνότητα και ύψος (ελέγχεται ακτινογραφικά). Σε περίπτωση που το οστό δεν επαρκεί για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ίσως χρειαστεί οστική ανάπλαση.
Τα ούλα να είναι υγιή ή αν υπάρχει περιοδοντική νόσος να είναι υπό έλεγχο.
Το άτομο στο οποίο θα τοποθετηθούν να είναι ικανό να τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής (να μπορεί να χειρίζεται οδοντόβουρτσα, το οδοντικό νήμα, κ.λπ.).
Να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην γενική υγεία, π.χ:

  • Διαβήτης μη ελεγχόμενος ή άλλες μεταβολικές παθήσεις.
  • Υπερπαραθυροειδισμός.
  • Παθήσεις του κολλαγόνου ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Ασθένειες που επηρεάζουν την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού και το αμυντικό του σύστημα.

* Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη.

No questions yet.

Είναι επωδυνη η διαδικασια;

Η επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων διαρκεί 1-2 ώρες και είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς χορηγείται τοπική αναισθησία. Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις (ελαφρό πρήξιμο της περιοχής, πόνος, κ.λπ.) που είναι ήπιες, ελέγχονται πλήρως με παυσίπονα και διαρκούν 3-4 ημέρες. Οι ασθενείς μας περιγράφουν τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις σαν αυτές που ακολουθούν μια εξαγωγή δοντιού.

No questions yet.

Υπαρχει περιπτωση να απορριφθουν τα εμφυτευματα απο τον οργανισμο;

Το καθαρό τιτάνιο, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σύγχρονα εμφυτεύματα, είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ιατρική (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική) διότι είναι απόλυτα βιοσυμβατό και δεν μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό.
Για το λόγο αυτό τα οδοντικά εμφυτεύματα, όταν τοποθετούνται σωστά και εκεί όπου υπάρχει ένδειξη, έχουν ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 95%. Ακόμη και στη σπάνια περίπτωση που ένα εμφύτευμα δεν ενσωματωθεί, το οστό της γνάθου παραμένει ανέπαφο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα είναι δυνατό να τοποθετηθεί στην ίδια θέση ένα άλλο εμφύτευμα.

No questions yet.

Υπαρχουν κινδυνοι για την γενικη υγεια;

Κατηγορηματικά όχι! Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι μία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη και δεν απειλεί με κανένα τρόπο την υγεία.

No questions yet.

Πρεπει να τοποθετησω ένα εμφυτευμα για κάθε δοντι που έχω χασει;

Όχι. Στην πραγματικότητα είναι δυνατό να αντικαταστήσουμε όλα τα κάτω δόντια με μια ακίνητη γέφυρα που θα στηρίζεται σε 5-6 εμφυτεύματα, ενώ για μία αντίστοιχη ολική αποκατάσταση στην άνω γνάθο συνήθως χρειαζόμαστε 6-7 εμφυτεύματα.

No questions yet.

Ποσο κρατανε τα οδοντικα εμφυτευματα;

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια . Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια μας. Παρόλα αυτά πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους με κυριότερους την υγιεινή τους, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο τους. Το κάπνισμα ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και γιαυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται.

No questions yet.

Κοστιζουν πολυ τα εμφυτευματα;

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη ιατρική πράξη και είναι φυσικό να κοστίζει περισσότερο απ' ότι η κλασσική προσθετική δοντιών.
Το κόστος εξαρτάται από τον τύπο και των αριθμό των εμφυτευμάτων, το είδος της προσθετικής εργασίας που θα τοποθετηθεί και από την ποιότητα του οστού της γνάθου (δηλαδή αν απαιτείται οστική ανάπλαση ή τοποθέτηση μοσχεύματος).
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μακροπρόθεσμα γίνεται απόσβεση του αρχικού επιπλέον κόστους των εμφυτευμάτων καθώς η διάρκειά τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες προσθετικές εργασίες που κατά διαστήματα χρειάζονται αντικατάσταση.

No questions yet.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


 2351304381, 6978668617

 info@smiledesignclinic.gr

 /smiledesigningcenter

 /smile_designing_center