Μετα απο απονευρωση

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) αυτή καθ' αυτή είναι ανώδυνη. Ωστόσο μεταξύ των επισκέψεων είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένα ενοχλήματα που μπορεί να οφείλονται:

 • Σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι, λόγω των απαιτουμένων χειρισμών κατά την θεραπεία, ή
 • Σε αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης, που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση.

Τα ενοχλήματα αυτά ποικίλουν και μπορεί να είναι μια απλή ευαισθησία του δοντιού κατά την μάσηση, αίσθημα βάρους ή σπανιότερα πρήξιμο της περιοχής και πόνος.
Σε αυτή την περίπτωση ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Κάνετε πλύσεις του στόματος με ζεστό αλατόνερο ή χαμομήλι. Το υγρό θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, όσο εσείς το ανέχεστε, θα διαρκεί 5 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 ώρες.
 2. Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση πρηξίματος, βάλτε εξωτερικά στην περιοχή (στο δέρμα) πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, κρατείστε το εκεί 5-10 λεπτά και επαναλαμβάνετε κάθε 1 - 2 ώρες.
 3. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές πλύσεις του στόματος στα μεσοδιαστήματα.
 4. Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα δισκία, ένα ανά 4ωρο ή 6ωρο.

No questions yet.

Οδηγιες συντηρησης προσθετικων εργασιων

Η προσθετική εργασία που φέρετε στο στόμα σας (είτε πρόκειται για ακίνητη γέφυρα πορσελάνης, είτε για κινητή μερική οδοντοστοιχία) αντικαθιστά κάποια φυσικά δόντια σας, που λείπουν.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της είναι βιοσυμβατά και δεν αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η προσθετική εργασία στηρίζεται σε φυσικά δόντια, τα οποία αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς και απειλούνται από ασθένειες, τόσο αυτά καθ'αυτά (τερηδόνα) όσο και οι ιστοί που τα στηρίζουν (παθήσεις περιοδοντίου).
Μάλιστα, τα δόντια - στηρίγματα κινδυνεύουν περισσότερο από τα υπόλοιπα δόντια, καθώς:

 • Φέρουν αυξημένο μικροβιακό φορτίο (η παρουσία των ξένων υλικών τροποποιεί την μικροβιακή χλωρίδα του στόματος).
 • Πρακτικά είναι δυσκολότερος ο καθαρισμός τους.

Ο δικός σας ρόλος στην μακροχρόνια επιτυχία της προσθετικής εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός!
Για να διατηρήσετε λοιπόν υγιή τα φυσικά σας δόντια - στηρίγματα για πολλά χρόνια, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά 2-3 φορές την ημέρα, επί τουλάχιστον 5 λεπτά τη φορά.
 2. Χρησιμοποιείτε καθημερινά το ειδικό οδοντικό νήμα (super floss) ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.
 3. Χρησιμοποιείτε φθοριούχο διάλυμα μετά από κάθε βούρτσισμα.
 4. Αποφύγετε την συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη, ιδίως στο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων.
 5. Αποφεύγετε τις ιδιαίτερα σκληρές τροφές (παστέλια ,κουφέτα, σκληρά παξιμάδια κ.λ.π.) και γενικά την άσκηση υπερβολικών πιέσεων στα δόντια, όπως: τρίξιμο ή σφίξιμο δοντιών, συγκράτηση πίπας ή άλλων αντικειμένων με τα δόντια, δάγκωμα μολυβιού, κ.λπ.
 6. Μην ξεχνάτε τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο (ανά εξάμηνο ή τακτικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν), είναι ιδιαίτερα σημαντικός!

No questions yet.

Οδηγιες μετα απο εξαγωγη δοντιου

Για την καλύτερη επούλωση της πληγής και την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων, παρακαλούμε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Πάρτε 2 παυσίπονα (όχι ασπιρίνη) δισκία πριν φύγει η τοπική αναισθησία, δηλαδή μέσα στις επόμενες 1-2 ώρες μετά την εξαγωγή. Στη συνέχεια, αν σας δόθηκε συνταγή ακολουθήστε την.
 • Το επόμενο 24ωρο η τροφή σας θα πρέπει να είναι κρύα και μαλακής σύστασης, π.χ. γαλακτοκομικά, κρύες σούπες, κλπ.
 • Αποφύγετε τη μάσηση στην περιοχή της επέμβασης για 3 ημέρες.
 • Εάν εμφανιστεί αιμορραγία, βάλτε ένα κομμάτι καθαρό βαμβάκι πάνω στην πληγή και κρατήστε το σε αυτή τη θέση, δαγκώνοντάς το, για μισή ώρα. Να έχετε υπ' όψιν σας, ότι μια ελάχιστη ποσότητα αίματος μπορεί να χρωματίσει όλο το σάλιο κόκκινο.Μην ανησυχείτε χωρίς λόγο!
 • Αποφύγετε να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή διάφορα αντισηπτικά. Έτσι αυξάνεται η αιμορραγία και καθυστερείται η επούλωση.
 • Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οτιδήποτε θεωρήσετε αναγκαίο.

No questions yet.

Βουρτσισμα και νημα

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ
Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (απαραίτητα μετά από κάθε γεύμα και οπωσδήποτε πριν πέσετε για υπνό). Η οδοντόβουτρσα που συνιστάται συνήθως πρέπει να έχει μικρό κεφάλι, ναύλον τρίχες και να είναι μέτρια ή μαλακή. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες πρέπει να αποφεύγινται γιατί, ενώ δίνουν μία ψευδαίσθηση ότι καθαρίζουν καλύτερα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και προκαλούν αποτριβές στα δόντια και τραυματισμό στα ούλα. Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος είναι ο ακόλουθος:

 • Να τοποθετήσουμε τη βούρτσα λοξά (γωνία 45 μοιρών) στο σημείο που ενώνονται τα δόντια με τα ούλα.
 • Πιέζουμε την βούτρσα με κατεύθυνση προς τα ούλα και κάνουμε μικρές επιτόπιες κινήσεις μπρός πίσω.
 • Βουρτσίζουμε πρώτα τις εξωτερικές επιφάνειες και μετά με τον ίδιο τρόπο και εξίσου σχολαστικά τις εσωτερικές επιφάνειές.
 • Τελειωνοντάς βουρτσίζουμε τις μασιτικές επιφάνειες με κινήσεις μπρός - πίσω. Δεν ξεχνάμε να βουτρσίσουμε και την γλώσσα.
 • Ένα σωστό βούρτσισμα δεν μπορεί να διαρκεί λιγότερο από 3-5 λεπτά σε κάθε περίπτωση.ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ
Επειδή η βούρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει αναμεσα στα δόντια, οι επιφάνειες αυτές δεν καθαρίζονται. Για το λόγο αυτό απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής φροντίδας είναι η χρήση του οδοντικού νήματος. Το νήμα χρησιμοποιείται ως εξής:

 • Κόβουμε ένα κομμάτι νήμα, περίπου 70 εκ. και το τυλίγουμε γύρω από το μεσαίο δάκτυλο κάθε χεριού, αφήνοντας περίπου 7 εκ. ελεύθερο νήμα μεταξύ των δακτύλων.
 • Xρησιμποποιώντας τον αντίχειρα και τους δείκτες τοποθετούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια.
 • Όταν φτάσει στα ούλα αγκαλιάζουμε το δόντι με το νήμα και το μετακινούμε απαλά μέσα στην ουλοδοντική σχισμή, ώστε να καθαρίσουμε την κρίσιμη περιοχή κάτω από τα ούλα.
 • Εκτός από την οδοντόβουρτσα και το νήμα, υπάρχουν και άλλα μέσα στοματικής υγιεινής, που κατα περίπτωση μπορούν να φανούν χρήσιμα όπως τα μεσοδόντια βουρτσάκια, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και το ειδικό νήμα για χρήση κάτω από γέφυρες κ.λ.π.

No questions yet.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


 2351304381, 6978668617

 info@smiledesignclinic.gr

 /smiledesigningcenter

 /smile_designing_center