Τι ειναι το ακρορριζικο αποστημα;

Το οξύ ακρορριζικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των περιρριζικών ιστών (οι ιστοί που περιβάλλουν την ρίζα του δοντιού), η οποία οφείλεται σε επέκταση μολύνσεως που υπάρχει στους ριζικούς σωλήνες (το κεντρικό μέρος κατά μήκος της ρίζας του δοντιού από όπου διέρχονται τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού).
Το οξύ ακρορριζικό απόστημα οφείλεται σε μικρόβια ή τοξίνες μικροβίων που αφού μόλυναν τον ριζικό σωλήνα της ρίζας του δοντιού (το κεντρικό μέρος κατά μήκος της ρίζας του δοντιού από όπου διέρχονται τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού), εξέρχονται από το ακρορριζικό τρήμα (η τρύπα στο κάτω άκρο της ρίζας απ' όπου βγαίνουν τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού) και μολύνουν τους γύρω περιρριζικούς ιστούς.
Η ποικιλία και η δύναμη των μικροβίων καθώς και η ικανότητα άμυνας του οργανισμού καθορίζουν την ένταση και την έκταση που θα πάρει η φλεγμονή. Το πύο που συγκεντρώνεται αποτελείται από νεκρά κύτταρα και μικρόβια και είναι προϊόν της «μάχης» του οργανισμού απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

No questions yet.

Ποια ειναι τα συμπτωματα;

Στα αρχικά στάδια έχουμε συνεχή πόνο που χειροτερεύει με την επαφή του υπαίτιου δοντιού (με το αντίστοιχο δόντι της άλλης γνάθου ή κατά τη μάσηση), ενώ το δόντι δίνει την αίσθηση ότι είναι ψηλότερο από τα άλλα.
Στην συνέχεια λόγω της δημιουργίας του πύου που αρχίζει και πιέζει τα νεύρα της περιοχής, ο πόνος γίνεται πολύ ισχυρός και σφυγμώδης. Τέλος μετά από μερικές μέρες αρχίζει και εμφανίζεται και πρήξιμο καθώς το πύo πλέον έχει επεκταθεί στους γύρω ιστούς. Σ΄αυτό το στάδιο ο πόνος γίνεται πιο ήπιος. Δεν είναι λίγες οι φορές που το πύoν δημιουργεί μια τρύπα στα ούλα (συρίγγιο) και εξέρχεται στην στοματική κοιλότητα. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος και το πρήξιμο σιγά-σιγά υποχωρούν. Πολλές φορές επίσης κατά το οξύ στάδιο του αποστήματος με τον πολύ δυνατό πόνο μπορεί να υπάρξει πυρετός και κακουχία.

No questions yet.

Πως θεραπευεται;

Η θεραπεία αποσκοπεί κατα αρχήν στην ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο. Αυτό γίνεται με απομάκρυνση του πύου με κατάλληλους χειρισμούς είτε διαμέσου της ρίζας του δοντιού, είτε όταν αυτό δεν είναι δυνατόν με διάνοιξη του αποστήματος με μια μικρή τομή. Ταυτόχρονα χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβίωση.
Αφού παρέλθει η οξεία φάση και ο ασθενής ηρεμήσει γίνεται ενδοδοντική θεραπεία.

No questions yet.

Χρονιο φατνιακο (ακρορριζικο) αποστημα

Το χρόνιο ακρορριζικό απόστημα είναι χρόνια φλεγμονή των περιακρορριζικών ιστών η οποία δημιουργείται:

  • Ως εξέλιξη ενός οξέος ακρορριζικού αποστήματος που αφέθηκε χωρίς θεραπεία
  • λόγω δράσης κάποιου χρόνιου ήπιου ερεθίσματος,
  • σε περίπτωση αποτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας

Το χρόνιο απόστημα χαρακτηρίζεται από συνεχή συγκέντρωση πύου που παροχετεύεται είτε στο στόμα από τρύπα που το ίδιο δημιουργεί στα ούλα (συρίγγιο), είτε απορροφάται από τον οργανισμό.
Το χρόνιο ακρορριζικό απόστημα τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικό και ανακαλύπτεται τυχαία σε μια ακτινογραφία της περιοχής. αλλες πάλι φορές υπάρχει ένας περιοδικός ήπιος πόνος και το συρίγγιο. Η θεραπεία συνίσταται στην εξάλειψη της μολύνσεως από τον ριζικό σωλήνα, που είναι και η κύρια αιτία δημιουργίας του αποστήματος. Αυτό γίνεται με την ενδοδοντική θεραπεία. Σε περίπτωση που αυτή δεν αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα τότε συνδυάζεται με χειρουργικό καθαρισμό της περιοχής (ακρορριζεκτομή).

No questions yet.

Δεν αρκει η φαρμακευτικη αγωγη για να υποχωρησει ένα αποστημα;

Δυστυχώς όχι. Τα φάρμακα μπορούν να σας ανακουφίσουν προσωρινά και να μειώσουν το οίδημα (πρήξιμο) αλλά δεν μπορούν να απομακρύνουν την αιτία που το προκάλεσε. Αν λοιπόν δεν προβείτε στην κατάλληλη θεραπεία από τον οδοντίατρο είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα επανεμφανιστεί το απόστημα και μάλιστα σε χειρότερη μορφή. Στην περίπτωση αυτή μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να σώσετε το δόντι σας.

No questions yet.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


 2351304381, 6978668617

 info@smiledesignclinic.gr

 /smiledesigningcenter

 /smile_designing_center